Home / Blog / Wat is Collageen?

Wat is Collageen?

Collageen

Collageen betekent samenbinden of lijm. Het is een eiwit en 30% van dat eiwit in ons lichaam is collageen. Het is belangrijk voor onze huid, maar ook voor onze botten, pezen, haren, nagels, bloedvaten en tanden. Collageen houd de huid stevig en zorgt voor het herstel en het vernieuwen van de huidcellen. Ook hydrateert collageen onze huid. Het lichaam maakt zelf collageen aan, maar als je ouder bent breekt het sneller af dan dat je het aanmaakt. Afbraak van collageen komt onder andere door veroudering, de zon, roken, luchtvervuiling, suikers en stress.

Wat is de werking van viscollageen?

Vis bevat gezonde goede vetten, maar ook hoogwaardige eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor ons lichaam. Als we ouder worden of gaan sporten, worden ze belangrijker om extra aan te vullen. Omdat met het ouder worden het collageen sneller afbreekt, zou je dit kunnen ondersteunen met (vis)collageen en vitamine C.

Zo is er een studie gedaan met Arctic Blue’s viscollageen. Bij twintig proefpersonen werd de hydratie in de huid gemeten na acht weken inname van 10 gram collageen per dag. Hieruit bleek dat in de onderarm een verbetering van 11% meetbaar was. In het gezicht bleek de hydratie van de huid door de werking van het collageen zelfs met 35% te zijn toegenomen.

Collageen type I bevindt zich in botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen, bloedvaten, huid, haar en nagels. Het bestaat uit ongeveer 20 verschillende aminozuren. Meer dan de helft hiervan zijn essentiële of semi-essentiële aminozuren. Essentieel betekent dat we ze niet zelf kunnen maken, maar via onze voeding moeten binnenkrijgen. Afhankelijk van je voedingspatroon zou je eens kunnen kijken of een collageen supplement wat voor je kan doen.

Wat zijn de ingrediënten van viscollageen?

De lichaamseigen aanmaak van collageen wordt door de inname van viscollageen poeder (en met de hulp van vitamine C) ondersteund. Die aminozuren kunnen je lijf, dus ook je huid, bij tekorten goed doen. 

Naast een lekker natuurlijk smaakje, zijn de belangrijkste ingrediënten de viscollageen peptiden (86%) en poeder van de acerola vrucht. Dit is een soort kers uit de tropen met een hoog gehalte aan natuurlijke vitamine C. Vergeleken met een sinaasappel bevat ze 30 keer meer vitamine C. Een ingrediënt waarvan met zekerheid kan worden gezegd het de collageenaanmaak stimuleert, is vitamine C. Het is een krachtige anti-oxidant, vitamine C helpt bij de aanmaak van collageen en zorgt dat de huid zijn stevigheid houdt. Verder draagt vitamine C bij voor de aanmaak en opbouw van kraakbeen, draagt het bij aan de stevigheid van de botten, is het belangrijk voor de weerstand enz.

En nog een belangrijk bij komend voordeel: er zit een beetje natuurlijke vitamine C bij (in de vorm van acerola-poeder) en dus geen synthetisch ascorbinezuur. De reden hiervan is dat een gezond lichaam voldoende vitamine C nodig heeft om zelf hiervan, uit de opgenomen aminozuren, collageen te maken

In het kort:

 • Nutricosmetica
 • Bron van eiwitten
 • Bevat hoge concentraties glycine, lysine en proline
 • Ondersteunt het lichaamseigen collageennetwerk
 • Vitamine C bevordert de weerstand en het immuunsysteem
 • Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen
 • Vitamine C is van belang is voor de bloedvaten en soepele aderen
 • Vitamine C is van het belang voor sterke botten en kraakbeen
 • Vitamine C bevordert de energiestofwisseling
 • Vitamine C helpt de huid van binnenuit te versterken
 • Vitamine C draagt bij aan de conditie van het tandvlees en het gebit
 • Vitamine C helpt de cellen beschermen tegen oxidatieve schade
 • Vitamine C draagt bij aan een normaal psychologisch functioneren
 • Bevat geen gluten, soja en kunstmatige toevoegingen

Wat is het verschil tussen de verschillende collageen merken?

Collageen kun je krijgen in poedervorm, als pil, en als drankje. In de collageenproducten vind je collageen van vissen, runderen, varkens of kippen. Dat wordt dan gehaald uit de huid, pezen, botten, het longweefsel of bindweefsel. Vaak is het een stof wat anders verloren zou zijn gegaan omdat dit vaak een bijproduct is. Elk collageen poeder is een hydrolysaat. Elk merk maakt dus gebruik van collageen peptiden die ontstaan na het hydrolyseren (knippen) van de grote collageen eiwitvezels. Deze peptiden bestaan uit ± 50 aminozuren. In ons spijsverteringskanaal worden deze gesplitst in kleinere tri- en di-peptiden en in de losse bouwstenen van die peptiden: de aminozuren. De werking van viscollageen en rundercollageen is vergelijkbaar, omdat ze allebie bestaan uit collageen peptiden. Ze zijn ook allebei bioactief. De reden waarom er bij bijv. Arctic Blue voor viscollageen hebben gekozen, is dat deze het meest vergelijkbaar is met menselijk collageen. Bij viscollageen kun je bijvoorbeeld kiezen voor MSC-varianten, waarvoor geen extra vis gevangen is. De producenten gebruiken voor het collageensupplement dan filetsnijresten die anders weggegooid zouden worden. Zo is dit bij Arctic Blue ook het geval.

Waarom heeft het viscollageen van Arctic Blue het MSC-keurmerk?

Het meeste viscollageen wordt gemaakt van een mix van vissoorten. Hierbij wordt nooit vermeld dat het grotendeels wordt gemaakt van de Aziatische kweekvissen tilapia en panga(sius). Om verschillende redenen zijn we geen fan van Aziatische kweekvis. Daarom is er bij Arctic Blue besloten om deze goedkope collageen te laten liggen en viscollageen te kopen van gezonde, wilde kabeljauw uit Noorwegen. Wilde vis in Noorwegen wordt ook heel netjes en vers verwerkt. Ten derde is er de garantie dat er niet te veel gevangen wordt en de visstand dus gezond blijft. Deze werkwijze heeft Arctic Blue, als eerste collageen product in de wereld, het MSC-keurmerk opgeleverd.

Wat kan je zelf doen om de afbraak van collageen te beperken?

De huid goed beschermen tegen de zon. Roken, stress en ongezonde voeding zoveel mogelijk vermijden. Goed en voldoende slapen zijn ook erg belangrijk voor een gezonde huid! Helaas bevat onze voeding tegenwoordig niet meer zoveel voedingsstoffen als je het vergelijkt met 50 jaar geleden. Zo halen we tegenwoordig nog maar 5% van de ADH van collageen uit onze voeding. Reden genoeg om supplementen te gaan gebruiken als aanvulling op je voedingspatroon. Let wel: voedingssupplementen zijn een aanvulling op een gezond voedingspatroon, geen vervanging!

Bekijk hier de video. Hoe wordt de viscollageen gemaakt.

Via deze link is de viscollageen te bestellen

17-03-2022

Neem contact op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Contact